Hipnoza Clinica

Hipnoza Clinica

,,Transa hipnotica poate fi definita, in scopul conceptualizarii, drept o stare de constientizare crescuta si sensibilitate la idei." Milton Erickson

,,Hipnoza este o stare de spirit in care este depasit simtul critic al omului si este stabilita gandirea selectiva." Dave Elman

,,Hipnoza este stare de constienta care implica atentie concentrata si reducerea sensibilitatii periferice, caracterizata printr-o capacitate sporita de raspuns la sugestie." (American Psychological Association - APA, 2014)

Hipnoza este folosita pentru a ocoli controlul mintii constiente si a ajunge in mod direct la mintea inconstienta.

Transa hipnotica are la baza disocierea constient - inconstient, mecanism care permite pacientului accesul direct la resursele si informatiile aflate in inconstient.

Transa hipnotica este o stare de constiinta modificata caracterizata prin relaxare, descresterea respiratiei, a ritmului cardiac si cresterea constientizarii.

Inductia hipnotica, poate fi considerata ca o invitatie de a intra in hipnoza, implica instructiuni de relaxare si sugestii care ajuta pacientul sa devina hipnotizat.

Hipnoza nu este o terapie in sine, poate fi considerata ca un set de tehnici pe care un terapeut specialist le poate utiliza pentru a duce la schimbare

,,Hipnotizabilitatea este capacitatea unui individ de a experimenta modificari sugerate la nivel fiziologic, senzatii, emotii, ganduri sau comportament in timpul hipnozei." (APA, 2014)

Sugestia - ,,O persoana este ghidata de alta prin afirmatii care schimba experientele subiective, modifica perceptia, senzatia, emotia, gandirea sau comportamentul." (APA, 2003)

Hipnoterapia implica intrarea in aceasta stare de constiinta, folosind concentrarea si sugestia, cu scopul vindecarii mintii si corpului.

In timpul transei, pacientul functioneaza simultan pe mai multe niveluri de cunoastere, se produce fenomenul de disociere numit ,,observatorul ascuns" care este martor la experientele sugerate ale transei.

Ernest Hilgard, psiholog american si cercetator in domeniul hipnozei, cunoscut pentru teoria sa a ,,observatorului ascuns ", evidentiaza ca la o persoana hipnotizata se declanseaza acest fenomen, cand constientul este sub sugestie hipnotica, se observa in continuare pe sine cu atentie si detasare.

Hipnoterapia este utilizarea clinica a hipnozei.

Hipnoza este utilizata in:

- tratamentul durerii (acute/cronice);

- depresie;

- anxietate si fobii;

- dependente;

- stres;

- ticuri;

- tulburari gastro - intestinale;

- afectiuni ale pielii;

- recuperare post - chirugicala;

- ajutor in greata si varsaturi;

- nastere

- tratamentul hemofiliei etc

Cercetarile in domeniul educatiei arata ca hipnoza poate creste motivatia pentru invatare, creste increderea in sine (intarirea eului) si potenteaza memoria.

Milton Erickson subliniaza importanta inconstientului clientului, care detine resursele necesare vindecarii:

,,Ai incredere in inconstientul tau, stie mai mult decat stii tu" Milton Erickson

Psihoterapia Tulburarilor Depresive